De wedstrijd
Er wordt gevaren met een standaard polyester valk met standaard kiel. Het is niet toegestaan extra uitrusting en of materialen mee aan boord te nemen of te gebruiken. Er mogen geen extra zeilen worden gezet anders dan het standaard grootzeil en voorzeil.
De deelnamekosten voor zeilers bedragen €85 per persoon, voor toeschouwers €60. Dit bedrag is voor:
- het inschrijfgeld* (zeilers) of wedstrijd kijken vanaf volgboot (toeschouwers),
- koffie met Oranjekoek
- lunch en een
- afsluitende BBQ.
(*) kosten voor de huur van een Valk zitten hier niet bij in.
Wanneer je als zeiler deelneemt (geldt dus niet voor toeschouwers) moet minimaal een persoon in de valk een duidelijke relatie hebben met Oldenzaal en aan een van de volgende criteria voldoen:
- Geboren in Oldenzaal
- Werken in Oldenzaal of minimaal 5 jaar hier heeft gewerkt
- Wonen in Oldenzaal of hier minimaal 5 jaar heeft gewoond
- In Oldenzaal op school zitten of minimaal 5 jaar in Oldenzaal op school heeft gezeten
- Ouder(s) wonen in Oldenzaal (bedoeld voor studenten)
De wedstrijd bestaat uit een recreatie- en een wedstrijdklasse. Bij de inschrijving moet je hierin een keuze maken. Deze keuze wordt door de organisatie gerespecteerd tenzij er onevenredig veel aanmeldingen zijn voor een van beide klassen, dan behouden we ons het recht voor sommige aanmeldingen te ‘schuiven’ naar de andere klasse. Dit heeft te maken met de grootte van het wedstrijdveld, met name bij de start.
Op zich zijn er weinig verschillen, beide klassen varen dezelfde baan en hebben een eigen prijsuitreiking voor de eerste 3 plaatsen. De wedstrijdklasse is voor de meer geoefende zeilers; deze zullen waarschijnlijk ‘op het scherpst van de snede’ varen en zich tijdens de wedstrijd, bij voorrangssituaties, vaker beroepen op de voorrangsregels (‘bakboooooord …‘), terwijl de recreatieklasse misschien verkiest achteraan te starten buiten de drukte en de ruimte zoekt in het wedstrijdveld waardoor voorrangssituaties worden vermeden. Overigens gelden voor beide klassen gewoon de gebruikelijke voorrangsregels.
Beide klassen varen dezelfde baan, alleen start de recreatieklasse later dan de wedstrijdklasse. Iedere klasse heeft dus z’n eigen start, alleen zullen deze wedstrijdvelden zich gedurende de wedstrijd langzaam ‘mengen’. Het maximale aantal deelnemende schepen (dus beide klassen opgeteld) is 60.
Opmerking: de wedstrijdorganisatie WSH behoudt zich het recht voor om de banen en de procedure aan te passen op basis van de omstandigheden (weertype, windkracht en richting, …). Dit zal dan tijdens het palaver duidelijk worden uitgelegd.
hoofdsponsor
ambassadeurs
“Bij een ‘topwedstrijd’ op het water met Oldenzalers en Friezen is geen arbitrage nodig, dat wordt een sportieve ontmoeting! Succes met Oldensail.”
Bjorn Kuipers - Internationaal voetbalscheidsrechter en Oldenzaler
“Tijdens Oldensail laten Oldenzalers hun veelzijdigheid en creativiteit zien. Samen zijn we Oldenzaal, ook in Friesland. We zijn terecht de glimlach van Twente! Good Goan!”
Patrick Welman - Burgemeester van Oldenzaal
“Als je Oldensail een keer hebt meegemaakt begrijp je waarom die Tukkers zo graag in Friesland komen. Sportiviteit en gezelligheid gaan hier, net zoals in Twente, altijd samen.”
Hans Wiegel - Oud Commissaris van de Koningin in Friesland
“Mijn ervaring is dat meedoen aan Oldensail voelt als topvoetbal op het water!”
Nico Jan Hoogma - Directeur Topvoetbal KNVB (Tweevoudig deelnemer)
“Als oud-olympisch zeiler draag ik deze wedstrijd een warm hart toe. It giet on met Oldensail …!”
Frank Hettinga - Olympisch zeiler Atlanta 1996
“Een uitwedstrijd in Friesland was altijd geweldig. Heel veel succes met dit leuke initiatief!”
Jan Vennegoor of Hesselink - Ex-voetbalinternational en Oldenzaler
“Ook ik vertoef graag in Friesland en wens alle deelnemers van ‘Expeditie Oldensail’ heel veel succes en plezier op het Heegermeer”